Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

''Karagiozis Set''


acrylics on canvas 130X51 cm

''Σετ για τον Καραγκιόζη''

Όταν ήμουν τεσσάρων ή πέντε χρονών είχα την τύχη να γνωρίσω τον ναίφ ζωγράφο Γιάννη Τσολάκο, στο Αλιβέρι της Εύβοιας. Το 1987, ένα-δυό χρόνια πριν απ`αυτό, σε παραγωγή της ΕΡΤ, ο σκηνοθέτης Σταύρος Ιωάννου, γύρισε μια σειρά ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες λαϊκούς ζωγράφους.
Σε ένα απ`τα επεισόδια αυτής της σειράς βλέπουμε τον Γιάννη Τσολάκη και τον Ευγένιο Σπαθάρη.
 Ο Σπαθάρης εκτός απο δημοφιλής καραγκιοζοπάιχτης ήταν και ένας δεξιοτέχνης ζωγράφος και τεχνίτης, Έφτιαχνε μόνος τα σκηνικά και τις φιγούρες για το θέατρο σκιών. 
Νομίζω στον Καραγκιόζη το παλάτι είναι πάντα δεξιά της σκηνής και η παράγκα στα αριστερά, σε αυτό τον καμβά, άλλαξα θέση σ`αυτά τα δυο κτήρια και απέφυγα να αναπαραστήσω κάποια φιγούρα του θεάτρου σκιών, όχι για να μην αποκτήσει μια φορ κλορ γεύση αλλά επειδή δεν το τολμώ.
Παλιότερα το 2009 νομίζω είχα την ιδέα να δημιουργήσουμε ένα νέο θέατρο σκιών όπου τις φιγούρες θα δημιουργούσαν εκ νέου διάφοροι στρητ άρτιστς. Νομίζω είχα εκμηστηρευτεί αυτή την ιδέα στον Ντρέικ τον Πειρατή αλλά δεν είχε ενθουσιαστεί όσο εγώ.
Κρίμα που αυτή η τέχνη χάνεται αλλά είναι η πρόοδος, ίσως όμως μια τέτοια κίνηση να ανανέωνε το ενδιαφέρoν των θεατών να παρακολουθήσουν και πάλι μια παράσταση θεάτρου σκιών.
Κάποιες ιδέες όμως καλλίτερα να μένουν ιδέες.
Κάποτε μου έλεγε και η Έυα να γυρίσουμε τον κόσμο παίζοντας κουκλοθέατρο στον δρόμο.
Ευτυχώς και για τους δύό μας δεν το κάναμε.
Αλλά ίσως και όχι.